Truskawkowa przyjemność
- Napisane przez Izabela Wielicka
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- Skomentuj jako pierwszy!
Już niedługo zakończy się sezon na truskawki. Warto skorzystać jeszcze z dostępności tych smakowitych owoców i nacieszyć się nimi, bo najlepsze są właśnie świeże.
Truskawka jest nie tylko smacznym, ale i pięknym owocem. Ich czerwień świetnie wygląda na stołach podczas domowych i ogrodowych przyjęć. Są niezwykle dekoracyjne. Motyw truskawki często wykorzystywany jest na porcelanie, ceramice i tkaninach.
Truskawki są też bardzo zdrowe. Zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, potas i magnez. Mają więcej witaminy C niż cytrusy. Są obfite w błonnik - pektyny oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Bromelina jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn i ma też działanie przeciwzapalne - leczy zapalenie zatok i żył. Truskawki mają działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm. W składzie truskawek są bakteriobójcze fitocydy, które występują również w czosnku i cebuli - tyle że dużo przyjemniej przyjmować je w truskawkach. Truskawki poleca się je chorym na wątrobę, nerki i reumatyzm. Choć są bardzo słodkie, wskazane są cukrzykom. ponieważ jedzenie truskawek zapobiega podnoszeniu się poziomu cukru we krwi oraz podwyższonemu poziomowi LDL ( czyli "złego cholesterolu").
Truskawki są świetne pod każdą postacią, na przykład jako dodatki do lodów, ciast i tart. Smaczne są truskawkowe przetwory: soki, konfitury i dżemy. Mleczny koktajl truskawkowy to najbardziej lubiany przez dzieci i dorosłych napój z mleka.
Najlepsze są jednak truskawki świeże. Kuszą niesamowicie swoją czerwienią i słodkim zapachem. A kiedy znikają w naszych ustach, czujemy prawdziwy błogostan. Można posypać je cukrem lub przykryć pierzynką bitej śmietany. Połączenie czerwonych truskawek z bielą śmietany to także uczta dla oka. Wystarczy dodać jeszcze listek świeżej zielonej mięty i nikt się takiemu deserowi nie oprze.
Truskawki z bitą śmietaną
Śmietanę kremówkę (30 lub 36 %) ubijamy trzepaczką lub mikserem.
Dodajemy (według upodobań): cukier, cukier waniliowy lub cukier puder.
Ja preferuję właśnie ten ostatni. Wkładamy serce i duszę :)
Po kilku minutach śmietana powinna uzyskać sztywną konsystencję.
Należy zachować umiar w ubijaniu śmietany, gdyż może się zdarzyć,
że śmietana nam się zwarzy. Im gęstsza śmietana w kartoniku, tym
większe tego prawdopodobieństwo. Należy wtedy ubijać ją krócej
i na wolniejszych obrotach.
Gotową śmietaną przykrywamy umyte truskawki.
A potem tylko oddajemy się truskawkowej przyjemności...
Niektórzy rozkoszują się smakiem truskawek w połączeniu z szampanem. Są i tacy, którzy uważają że najpyszniejsze są te bez żadnych dodatków, zerwane prosto z krzaczka.
- Dział: Artykuły
- Czytany 3805 razy
Izabela Wielicka
Z wykształcenia bibliotekarz, ale lubi odnajdywać ślady przeszłości nie tylko na kartkach książek. Zafascynowana wielkopolską prowincją najchętniej spędza wolny czas na wsi lub w małych miasteczkach - regionalistka z romantyczną duszą. Zwiedza Wielkopolskę, szukając ciekawych miejsc i niezwykłych historii, którymi dzieli się na zainicjowanym przez siebie portalu wielkopolska-country.pl.