Pyry z gzikiem, czyli niebo w gębie
- Napisane przez Izabela Wielicka
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- Skomentuj jako pierwszy!
Pyry z gzikiem to bardzo proste danie, które sporządza się najczęściej w okresie postu. Pochodzi z XIX w., kiedy to w Wielkopolsce coraz bardziej zaczęły rozpowszechniać się ziemniaki. Pyry bowiem, to nic innego jak ziemniaki właśnie.
Aby sporządzić tytułową potrawę, ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, to znaczy w łupinach. Dopiero po ugotowaniu zdejmuje się ziemniaczaną skórkę, a obrane "pyry" podaje z gzikiem, czyli zmielonym twarogiem wymieszanym z kwaśną śmietaną oraz przyprawionym solą i pieprzem. Smaku dodaje też pokrojona cebulka, szczypior lub koperek. Zwłaszcza te dwa ostatnie sprawiają, że potrawa pachnie świeżo i smakowicie. Zieleń kopru i szczypioru pełni także rolę wspaniałej dekoracji.
Dawniej potrawa ta była raczej jadana przez uboższych. Dziś to prawdziwy rarytas i duma kulinarna Wielkopolan. Danie wciąż sporządza się w wielkopolskich domach, najczęściej w piątki. Serwują je także cenione restauracje z kuchnią regionalną.
11 maja 2007 r. pyry z gzikiem zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Dział: Artykuły
- Czytany 4344 razy