Smak na zieloną zupę
- Napisane przez IW
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- Skomentuj jako pierwszy!
20 czerwca, podczas Dni Suchego Lasu, odbędzie się wielkie gotowanie, a następnie degustacja "zielonej zupy".
- Kilka miesięcy temu na stronie internetowej www.wielkopolska-country.pl przeczytałyśmy informację o konkursie na „zieloną zupę” - mówią Monika Koralewska i Agnieszka Olejniczak-Gros ze Stowarzyszenia Sport na Plus. - W ramach wspólnej inicjatywy Stowarzyszenia Sport na Plus oraz Restauracji Gusto Food&Wine postanowiliśmy podjąć wyzwanie: wspólnie ugotujemy pięćdziesiąt litrów „zielonej zupy" i zaprosimy na degustację mieszkańców Suchego Lasu.
Partnerem projektu jest Urząd Gminy w Suchym Lesie. Wielkie wspólne gotowanie odbędzie się podczas Dni Suchego Lasu, 20 czerwca, w godzinach: 17.00 - 20.00. Organizatorom zależy na włączeniu do wspólnej zabawy mieszkańców gminy, którzy będą wymyślać nazwy zielonej potrawy oraz odgadywać składniki, wykorzystane do jej ugotowania.
Przy kulinarnym stoisku szef kuchni Roman Kosmalski z przyjemnością będzie udzielał gastronomicznych porad.
- Mamy nadzieję, że dzięki naszej akcji wszyscy uwierzą, że zielona zupa nie musi być koszmarem z przedszkola - mówią Monika Koralewska i Agnieszka Olejniczak-Gros.
Jaka będzie ta konkursowa zielona zupa? Autorem przepisu i szefem, który będzie czuwał nad jej sporządzeniem jest Roman Kosmalski, który często utożsamiany jest z wielkopolską kuchnią regionalną. W zupie na pewno więc będzie można odnaleźć wiele nostalgicznych wspomnień z kuchni naszych babć, ale połączonych z nowoczesnością.
- Wykorzystanie tradycyjnych technik i podstawowych przyrządów umożliwiają tworzenie kulinarnych arcydzieł. W prostocie siła - przekonują organizatorki.
Czy "zielona zupa" nie przypali się i będzie smakować, będzie można przekonać się w najbliższą sobotę, biorąc udział w wielkiej degustacji w Suchym Lesie. Więcej informacji na Facebooku.
- Dział: Co słychać?
- Czytany 8721 razy