Kulinarne sukcesy Wielkopolski
- Napisane przez IW
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- Skomentuj jako pierwszy!
Targi Smaki Regionów 2014, które odbyły się we wrześniu w Poznaniu, były okazją do pochwalenia się tradycyjną żywnością. Wszystkie województwa zaprezentowały swoje kulinarne specjały.
Na stoisku Województwa Wielkopolskiego, zorganizowanego przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, zaprezentowali się lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy - członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Zwiedzający mogli zapoznać się z szerokim asortymentem różnorodnych regionalnych produktów: mięs i przetworów mięsnych, ziół, miodów, produktów mleczarskich, wyrobów cukierniczych, win, żywnością ekologiczną i dietetyczną oraz wieloma innymi artykułami.
Podczas targów odbył się finał XIV edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". W uroczystości wziął udział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.
W kategorii "Najlepsze Produkty Regionalne" wręczono 32 Kulinarne Perły, a w kategorii "Najlepsze Potrawy Regionalne" 18 Kulinarnych Pereł.
Wielkopolska także otrzymała kulinarną perłę. Przyznano ją Stefanowi Słocińskiemu za kiełbasę szynkową.
Wręczone zostały także "Klucze do Polskich Spiżarni". Są to najwyższe wyróżnienia, przyznawane przez Kapitułę Polskiej Izby Produktu Regionalnego, osobom szczególnie zasłużonym dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.
Cenne "Klucze" w tym roku odebrali: Danuta Bancewicz, Anna Czajkowska, Piotr Czura, Restauracja "Koncertowa" Rodziny Wójcików z Lublina, Lucjan Kuźniar, Piotr Kohut, Kazimierz Porębski, Jarosław Rzepa oraz przedstawiciel Wielkopolski - Witold Wróbel.
Pan Witold Wróbel mieszka w Poznaniu, ale związany jest bardzo z Ostrzeszowem. To wielki pasjonat, regionalista, animator wielu przedsięwzięć promujących produkty żywnościowe najwyższej jakości, aktywnie wspiera różnorodne działania na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego regionu.
- Dział: Co słychać?
- Czytany 8222 razy