Bambrzok, czyli pyry na deser
- Napisane przez Izabela Wielicka
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- Skomentuj jako pierwszy!
W XIX wieku bambrzok (bambrzak) był bardzo popularną potrawą w Wielkopolsce, ale przez wiele lat wielkopolskie gospodynie zupełnie o nim zapomniały. Dziś, dzięki staraniom regionalistów, bambrzok - wypiekany na blasze placek ziemniaczany - wraca na polskie stoły.
Przepis na bambrzoka pochodzi od osadników niemieckich z Bambergu, a więc Bambrów, którzy od XVIII w. zaczęli osiedlać się w Poznaniu. Mimo że głównym składnikiem bambrzoka są ziemniaki (bardzo popularne w Wielkopolsce "pyry"), które spożywa się głównie na obiad, potrawę tę sporządzano z myślą o podwieczorku.
Składniki:
2 kg ziemniaków
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3-4 jajka
sól, cukier (do smaku)
3-4 łyżki tłuszczu
Przygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie dodać mąkę, jaja, sodę, sól i cukier. Wszystko wymieszać. Potem ciasto trzeba wyłożyć równą warstwą na wysmarowaną tłuszczem blachę i posmarować tłuszczem. Piec tak długo aż pojawi się złoty kolor. Podawać można go z powidłami, musem jabłkowym i kawą zbożową.
Byli i są wśród smakoszy zwolennicy także innej, bardziej pikantnej, wersji bambrzoka. Przygotowany z boczkiem, kiełbasą, kaszanką lub cebulką może być podawany jako danie główne.
Dzięki panu Witoldowi Wróblowi - znanemu regionaliście i członkowi Polskiej Akademii Smaku, 3 czerwca 2013 r., bambrzok został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Wszystkie dane dotyczące tej potrawy są udostępnione na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
***
Fotografie wielkopolskiego bambrzoka wykorzystano w artykule dzięki uprzejmości Pani Martyny Wasąg - autorki niezwykle ciekawego bloga kulinarnego Aromat Czasu. Pani Martyna - studentka z Lublina - w wolnych chwilach zamyka się w kręgu przypraw i aromatów, by stworzyć niepowtarzalną i często zaskakującą potrawę. Lubi eksperymentować, ale chętnie sięga także po stare, babcine, regionalne przepisy z całej Polski. Miejmy nadzieję, że zarazi kulinarnym patriotyzmem inne młode gospodynie.
- Dział: Artykuły
- Czytany 5434 razy
Izabela Wielicka
Z wykształcenia bibliotekarz, ale lubi odnajdywać ślady przeszłości nie tylko na kartkach książek. Zafascynowana wielkopolską prowincją najchętniej spędza wolny czas na wsi lub w małych miasteczkach - regionalistka z romantyczną duszą. Zwiedza Wielkopolskę, szukając ciekawych miejsc i niezwykłych historii, którymi dzieli się na zainicjowanym przez siebie portalu wielkopolska-country.pl.